sl SL

 

Strokovna ekskurzija v Prago

V sredo, 26. 9. 2018, zelo zgodaj zjutraj, smo se z avtobusom odpeljali iz Ljubljane. Potovali smo skozi Avstrijo, ki jo je obsijalo zgodnje jutranje sonce in nam ponudilo izjemen razgled. Pozno popoldne smo nato prispeli v mestece Krumlov, ki se nahaja na Češkem. Po ogledu prijetnega mesta smo pot nadaljevali v Prago proti hotelu, v katerem nas je že čakala okusna večerja z vrsto sladic.

Naslednji dan smo se odpravili v sam center Prage, kjer smo si ogledali staro grajsko četrt Hradčani. V četrti smo lahko opazili veličasno gotsko cerkev, prostorno kraljevo palačo, notranja dvorišča, ki so bila kot nalašč za skupinsko fotografijo, na koncu pa smo si ogledali še Zlato uličko, kjer je deloval tudi Franz Kafka. Sprehodili smo se čez Karlov most, ki je dolg 515,8 metrov in širok skoraj 9,5 metrov, poteka prek šestnajst lokov, zaščitenih s ščitniki za lomljenje ledu. Most je okrašen z neprekinjeno ulico tridesetih kipov in skulptur, večina je v baročnem slogu.

Nato smo si ogledali Stari trg s prepoznavno astronomsko uro in pot nadaljevali proti zelo obsežni razstavi Josefa Koudelke, ki je svetovno znan češko-francoski fotograf. Na razstavi Returning smo si lahko ogledali tri prostore z manjšimi fotografijami ter prostor z zelo velikimi fotografijami in prostor s fotoknjigami. Razstava je na vseh pustila zelo velik pečat.

Naslednji dan smo si ogledali rimskokatoliško cerkev Srca Jezusevega, ki jo je zasnoval prepoznavni slovenski arhitekt Jože Plečnik. Navdih zanjo je našel v starokrščanskih in antičnih vzorcih. Obiskali smo še muzej Franza Kafke, ki niti slučajno ni bil dolgočasen muzej, saj ga od vsakdanje monotonosti ločijo posebno postavljeni rokopisi, knjige, risbe, fotografije in nekaj osebnih stvari ob spremstvu posebnih efektov (svetloba, zvok ...). Pred muzejem pa smo občudovali zelo poseben kip Proudy, kiparja Davida Černýja, ki prikazuje moška, ki urinirata in izpisujeta verze po Češki.

Podrobneje smo si ogledali obnovljeno astronomsko uro na Starem trgu (bila je ravno ponovna otvoritev) in uživali v prostem času za samostojno uživanje v raziskovanju sončne Prage. Zvečer smo videli še židovsko četrt z najstarejšo sinagogo in pokopališčem. Nato smo odšli do nabrežja Vltave in vstopili na ladjico, na kateri smo večerjali ob razgledu na večerno osvetljeno Prago.

Še zadnjič smo prenočili v hotelu, zjutraj pa smo se odpravili na čudovit grad Hluboka nad Vltavo, katerega zaradi tipične gradnje s številčnimi stolpiči, zelo bogate notranje opreme in veličastne lege primerjajo z angleškim Windsorjem.

Polni lepih vtisov, polnih spominskih kartic in spominkov smo se 29. septembra vrnili v domačo Ljubljano.

Tonja Žagar, 3. d

Mentorici: Sonja Lebedinec, prof. in Betka Pohlin, prof.

Galerija fotografij >>>

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info