sl SL

Tik pod vrhom

Rogla je letos že petič gostila najboljše deskarje sveta. Tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu sta bili zaradi olimpijske sezone še toliko pomembnejši, kar se je poznalo tudi na visokem številu tekmovalcev. Ob robu strmine in v ciljni areni smo našli svoje mesto tudi dijaki SŠOF. Uspeha kariere se je veselila Gloria Kotnik, najboljši Slovenec v moški kategoriji pa je bil Tim Mastnak.

V sobotnih kvalifikacijah smo spremljali kar 110 tekmovalcev iz 22 držav, ki so se spustili po s soncem obsijani progi Jasa. Slovenijo je predstavljalo osem tekmovalcev. Preboj v izločilne boje je uspel Glorii Kotnik in Timu Mastnaku. V ženski konkurenci sta tekmovali še Iva Polanec in Sara Goltes, ki sta se uvrstili na 46. in 47. mesto. Žal sta največja slovenska aduta, Rok Marguč in Žan Košir, tekmovanje končala že v kvalifikacijah. V trideseterico najboljših se je uvrstil tudi Jure Hafner.

Gloria Kotnik se je prvič v karieri prebila v polfinale, kjer ji je nasproti stala Ester Ledecka, a Velenjčanka se ni prestrašila. »Ona ni nepremagljiva, tudi v letošnji sezoni se jo je že dalo premagati,« je povzela svoje občutke pred polfinalom. Kotnikova je na koncu zasedla četrto mesto, kar je njen največji uspeh v karieri. »Kar nekaj časa sem čakala na to. V letošnji sezoni sem pripravljena najboljše do sedaj; priprave sem delno opravila na Novi Zelandiji, Kitajskem in v Evropi. Ker smo v olimpijski sezoni, sem trenirala še več kot običajno in nisem presenečena, da so tudi rezultati spodbudnejši. Zdaj sem bolj optimistična, sproščena in samozavestna, ko razmišljam o prihodnjih tekmah, lažje bom zadihala.« Povprašali smo jo še, kaj meni o navijačih: »Zelo sem vesela, da so navijači podpirali vse in da jih je toliko, zato se jim iskreno zahvaljujem.«

Kljub zelo dobri sezoni Roka Marguča in odličnemu dosežku Žana Koširja na prvi tekmi novega leta je bil najboljši Slovenec z osmim mestom Tim Mastnak, ki se je odmevnega rezultata zelo razveselil. »Že večkrat sem dokazal, da mi domač teren in podpora navijačev veliko pomenita. Kljub težki tekmi in zelo majhnim razlikam mi je to uspelo potrditi tudi danes. Vem, da sem dal vse od sebe, in to je to; več nisem mogel narediti.« Žal mu je sicer, da se je sezona slabo začela. »Malo smole sem imel na začetku sezone, saj sem si zlomil rebra. Če se ne bi poškodoval, bi bili dosežki lahko boljši.«

Svojo odlično pripravljenost v tej sezoni je s četrto zmago zapored dokazala Čehinja Ester Ledecka, ki je v finalu premagala Avstrijko Claudio Riegler. Ledecka sicer tekmuje tudi v alpskem smučanju in vse kaže na to, da se bo tudi na olimpijskih igrah v Južni Koreji dokazovala v obeh disciplinah. V moški konkurenci je slavil Avstrijec Andreas Prommegger, ki je v finalu premagal Italijana Edwina Corattija, v malem finalu pa je prav tako slavil Avstrijec Benjamin Karl.

Na sončni Rogli so uživali tekmovalci in mi – fotografi in novinarji. Športno razpoloženi in v duhu »fair playa« smo prizorišče svetovne pokala zapustili, našim športnikom pa čestitamo in jim želimo še veliko uspehov – tako v Južni Koreji kot tudi drugje.

Eva Povirk in Nina Zornik, 3. A

Mentorja: Boštjan Avguštin in Peter Peterka

Fotografije >>>

 

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info